Slovenský vodný slalomár Stanko obsadil 11.miesto v K1 do 23 rokov

22.07.2023 Celý región

Bratislava 22. júla (TASR) - Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Zuzana Paňková obsadila 4. miesto v K1 do 23 rokov na juniorských ME v Čunove. Osemnásťročná pretekárka zaznamenala dve trestné sekundy a medaila jej ušla o jednu desatinu sekundy.

Paňková štartovala na šampionáte premiérovo v kategórii do 23 rokov. Mala dobre rozbehnutú jazdu, no potom prišiel dotyk na bránke číslo 19. Slovenka na domácom kanáli zabrala a v cieli figurovala priebežne na treťom mieste, no víťazná Lucie Nesnídalová potom potvrdila formu zo semifinále. O obhajobu titulu pripravila svoju krajanku Antoniu Galuškovú, ktorú predstihla o 0,62 sekundy. Najlepšiu trojku doplnila Lea Novaková s mankom 1,82 s.

"Finále bolo super, atmosféra úžasná. Som trocha sklamaná, zlato by potešilo, ale som na seba hrdá. Nebol tam náročnejší úsek, dávala som si pozor v každej bránke. Na červenej osemnástke ma podplavilo, chcela som pridať a potom som ťukla prilbou. Následne som išla naplno, v cieli to bolo tretie miesto, ale tušila som, že klesnem," uviedla po pretekoch Paňková.

Finálová jazda nevyšla podľa predstáv Soni Stanovskej, ktorú trápili zdravotné problémy a urobila dve chyby. Nevylepšila svoj čas zo semifinále a skončila siedma (+4,80). "Dnes som sa necítila úplne najlepšie, už v semifinále boli problémy. Bola som šťastná, že som ho vôbec zvládla, ale pocit na vode nebol dobrý. Vo finále prišli dotyky, ktoré ma posunuli z popredných priečok. Sama neviem kedy prišli, zrejme to bola nepozornosť alebo chvíľkové zaváhanie. Vždy sa mi tu pretekalo dobre a verím, že dnes to bol len zlý deň," povedala Stanovská pre TASR.

Medzi mužmi postúpil do finále z domácich pretekárov len Filip Stanko, ktorý obsadil 11. miesto. Predviedol síce bezchybnú jazdu, no na víťazného Španiela Miquela Traveho stratil 4,31 sekundy. Druhé miesto obsadil Jakub Krejčí z Česka s bezchybnou jazdou a stratou 0,96 s. Najlepšiu trojku doplnil Francúz Leo Vuitton, ktorý rovnako s trestnou nulou na konte zaostal o 1,25 s.

Stanko vylepšil svoj semifinálový čas o 3,13 sekundy, rýchlosť však stratil v druhej časti. Podľa vlastných slov mu technická trať vyhovuje a s jazdou vyjadril spokojnosť, no štartové pole v Čunove bolo v sobotu kvalitatívne mimoriadne "nabité" - z pätnástky finalistov mali čistú jazdu až desiati. Trave je úradujúci vicemajster Európy v elitnej kategórii C1 a sobotňajší triumf si vybojoval napriek dvojsekundovej penalizácii. Krejčí štartoval v pozícii obhajcu titulu.

"Som spokojný so svojou jazdou, boli tam malé chybičky, ale konkurencia je v tejto kategórii veľmi veľká. Nejaké chyby z prvej jazdy som odstránil, nejaké som pridal. Hlavný cieľ bolo zísť to čisto a bez trestných sekúnd. Hore som stratil najviac a snažil som sa to dobehnúť," opísal svoju jazdu Stanko pre TASR.

MEJ - finále:

K1 - do 23 rokov

ženy: 1. Lucie Nesnídalová 99,30 s (0), 2. Antonie Galušková (obe ČR) +0,62 (0), 3. Lea Novaková (Slov.) +1,82 (0), 4. Zuzana PAŇKOVÁ (SR) +1,92 (2), 5. Lois Leaverová (V. Brit.) +2,55 (0), 6. Emily Apelová (Nem.) +4,15 (2), 7. Soňa STANOVSKÁ +4,80 (4), 8. Ivana CHLEBOVÁ (obe SR) +4,94 (2)

muži: 1. Miquel Trave (Šp.) 86,72 s (2), 2. Jakub Krejčí (ČR) +0,96 (0), 3. Leo Vuitton (Fr.) +1,25 (0), 4. Anatole Delassus (obaja Fr.) +1,26 (0), 5. Lan Tominč (Slov.) +1,30 (0), 6. Ben Haylett (V. Brit.) +2,48 (0),... 11. Filip STANKO (SR) +4,31 (0)
 

Vyberte región